Friday 1 May 2015

GRČKA UVODI PRIVREMENI NOVAC? (The Economist)
Grčka se sve više suočava sa problemom likvidnosti. Nedavna mjera monetarnih vlasti da se viškovi gotovine deponuju u Centralnu banku te zemlje nagovještava skoro suočavanje sa problemom otplate sledeće tranše kreditnih obaveza koja dospijeva krajem juna mjeseca ove godine. Ukoliko do toga dođe, izvjesno će Evropska centralna banka prekinuti gotovinsku podršku Grčkoj. U tom slučaju Grčka će morati napustiti euro u smislu jedinog korišćenja ove valute. Naime, ne isključuje se mogućnost emitovanja privremenog novca umjesto gotovine. Vlada može pribjeći privremenom novcu (potvrdama) da bi isplatila plate i razne prinadležnosti čime bi imala dovoljno gotovinskih sredstava da izmiri svoje naredne obaveze.
Privremeni novac emitovala je Kalifornija 2009. god. da bi platila poreze i druge obaveze ova američka savezna država u vrijednosti od 2,6 milijarde dolara i obećanom kamatnom stopom od 3,75%. Svako ko je posjedovao navedeni privremeni novac mogao ga je zamijeniti za dolare ali uz navedenu kamatu koja je išla u korist lokalnih banaka koje su mijenjale privremeni novac za dolare. U roku od 2 mjeseca budžet je prebrodio teškoće, tako da je i privremeni novac bio ubrzo otkupljen zamjenom za dolare.
Mnogo prije, slično je uradila Argentina 2001. god. kada je svojim građanima počela plaćati u poreskim vaučerima. Obim ovog privremenog novca dostigla je obim naredne godine od 50% vrijednosti pezosa u opticaju (tj. 2,4 milijarde dolara). Problem se stvorio kada su privremeni novac počeli da emituju više državnih emitenata (provincija), što je otežalo trgovinu između njih.

Ukoliko Grčka bude primorana da uvede privremeni novac, to može biti samo za izmirenje npr. poreza ali svakako ne za plaćanje roba i usluga prema inostranstvu. Takođe, privremeni novac bi kroz razmjenu u lokalnim bankama mogao da isisa euro iz nacionalnog bankarskog sistema. Problem ostaje i dalje za Grčku, kako država da dođe do više eura uz manju potrošnju kako bi vratila svoj ogromni dug. Privremeni novac bi mogao samo da donese dodatni koji mjesec predaha od nelikvidnosti i ništa više. Nakon izbora poslednjih mjeseci, pregovori sa kreditorima stoje u mjestu čime se nastavlja opasna igra na ivici finansijskog ambisa ove zemlje. 


No comments:

Post a Comment