Saturday 19 December 2020

PRINOSI NA DOMAĆE DRŽAVNE I KOMPANIJSKE OBVEZNICE I SUVERENE EUROOBVEZNICE (DECEMBAR 2020.)

Domaće državne obveznice imaju tendenciju pada prinosa do dospijeća što stvara povoljne mogućnosti za zaduživanje na domaćem finansijskom tržištu. Domaće kompanijske obveznice (Hipotekarne banke - HBO2 I HBO3) imaju relativno visoke stope prinosa do dospijeća što potvrđuje da su kompanijske obveznice po pravilu sa višim prinosima, mada nije za očekivati da imaju više nego dupli raspon prinosa u odnosu na državne bezrizične obveznice, kao što je u ovom slučaju. 

Prinosi do dospijeća za investitore (vlasnke) na Euroobveznice (E 202016/21, E 2018/25, E 2019/29, E 2020/27) nešto su veći od prinosa na državne obveznice (GB 2019/26, GB 2019/24, GB 2019/24) na domaćem finansijskom tržištu. 


Više je razloga (faktora od uticaja) zašto se Država Crna Gora zadužuje skuplje od nekih zemalja iz regiona. Jedan je taj što uprkos velikom zaduženju obveznicama, Ministarstvo finansija nije u dovoljnoj mjeri organizovalo  i razvilo domaće finansijsko tržište, zato sporadični izlasci sa većim emisijama na domaćem, posebno međunarodnom tržištu, povećava rizik investitora, što se odražava na skuplje zaduživanje Države. Umjesto, za razliku od navedenog, da na organizovani način češće, ali sa manjim obimima emisije, podstakne ne samo primarno, već i sekundarno tržište suverenih obveznica. 

No comments:

Post a Comment