Saturday 19 December 2020

ZADUŽENOST CRNE GORE DOMAĆIM I EUROOBVEZNICAMA

 KOLIKO JE CRNA GORA ZADUŽENA PO OSNOVU DOMAĆIH I EUROOBVEZNICA


Crna Gora je proteklih godina koristila više izvora kreditiranja od međunarodnih izvora i domaćih izvora. Iz domaćih izvora tu spada bankarski sektor (komercijalne banke) i finansijsko tržište (obveznice i zapisi). Država se zadužila i sa međubarodnog bankarskog sektora (komercjalne banke, Svjetska banka, Evropska banka i dr.) ali i sa međunarodnog finansijskog tržišta putem Euroobveznica.

Zaduživanje Euroobveznicama dostiglo je visok nivo od 2,05 milijardi €. Karakteristika zaduživanja obveznicama u odnosu na bakarski kredit je u tome što se u periodu otplate plaćaju samo kamate, najčešće godišnje (a mogu biti polugodišnje, kvartalne itd). Na dan dospijeća isplaćuje se posljednja kamata i cjelokupna glavnica.

Stanje obaveze po osnovu emitovanih suverenih domaćih i Euroobveznica je sljedeće (ažurirano 20.12.2020.):






Najveće finansijsko opterećenje vraćanja ovih kreditnih obaveza bilo je u 2020. god. a sljedeće po visini je za 7 godina kada treba da se varati izdanje Euroobveznica iz decembra ove godine. Glavnice Euroobveznica dospijevaju u 2021., 2025., 2027. i 2029. god. Glavnice u 2024. i 2026. god. odnose se na domaće državne obveznice.






No comments:

Post a Comment