Sunday 3 January 2016

Tema: bankarstvo
EVROPSKI BANKARSKI SEKTOR
EU treba jača bankarska unija da bi uspješno mogla da odolijeva finansijskim krizama u budućnosti. Nova pravila Evropske unije stupiće na snagu 1. januara 2016. koja se odnose na banke koje imaju teškoće u poslovanju. Naime, evropski finansijski autoriteti će imati značajno proširenje u djelovanju prema neuspješnim bankama tako da ti troškovi neće padati na poreske obveznike kako je do sada bio slučaj. Inače, ECB ima superviziju nad svim 5.500 banaka u EU.
Cilj novih pravila jeste da buduće krize imaju ograničene konsekvence. U pitanju je šema zajedničkog osiguranja depozita.
Jedna od dilema koja su se javila u pripremi ovog propisa jeste da li će poreski obveznici i štediše jednih zemalja biti opterećeni sa bankama koje se urušavaju u drugim zemljama. Tj. da li će teret pasti i na zemlje koji nemaju izražen taj problem. Osim ovog proširenog rizika, tu su i druga pitanja poput kada uvesti šemu osiguranja bankarskih depozita. Problem je što krhkost banaka i prisutnost loših dugova u nekim zemljama se bitno razlikuje od drugih sa zdravijim bankarskim sistemom. Zato neki smatraju da prije zajedničke šeme osiguranja depozita banke u svim zemljama moraju biti na čvrstim nogama.

EU planira da će 2015. god. imati punu ekonomsku i monetarnu uniju kada bi trebala da ima zajednički Trezor (blagajnu) i zajedničku makroekonomsku stabilizacionu funkciju kako bi se lakše djelovalo na šokove kojima se ne može upravljati na nacionalnom nivou. Ovo dalje zahtjeva veću centralizaciju kreiranja ekonomske politike. 

No comments:

Post a Comment