Sunday 3 January 2016

Tema: kamatne stope

PORAST KAMATNIH STOPA NA AMERIČKOM MEĐUBANKARSKOM TRŽIŠTU
Dok Evropska Centralna banka (ECB) snižava svoju kamatnu stopu na istorijski minimum, Američke Federalne Rezerve (FED) su počele da polako napuštaju skoro nultnu kreditnu kamatnu stopu, koja je bila uvedena nakon izbijanja finansijske krize. Od decembra 2008. prvi put je podignuta kamatna stopa za 0,25 do 0,55%. Više povećanja očekuje se od FOMC (Federal Open Market Committee) u 2016. god.
Ms Janet Yellen, predsjedavajuća FED-a, kaže da će se pratiti tržišna kretanja i reakcije i da će se promjena kamatnih stopa odvijati sporo kako bi se ocijenio uticaj tih pomjeranja na ekonomske i finansijske uslove sve u cilju dostizanja maksimalne zaposlenosti i inflacije od 2%.
2-godišnji trezorski prinosi popeli su se na 1%. Ovo povećanje dolazi nakon postojanog oporavka, sa čvrstim rastom potrošnje i niskom stopom nezaposlenosti od 5%. Projekcije govore da će kamatna stopa nastaviti da raste za još 100 baznih poena (1%) u 2016. Dugoročno, stopa bi trebala da se stabilizuje na 3,5%.
Mnogi ekonomisit smatraju da će povećanje američkih troškova zaduživanja oslabiti euro. Na početku 2015. euro je vrijedio 1,2$, krajem godine 1,09$. Niži euro, međutim, može značiti prednost za EU ekonomiju u pogledu konkurentnosti izvoza.

Na porast kamatnih stopa ranjive su brzorastuće ekonomije zbog bojazni od odliva dolarski denominovanih dugova privatnog sektora. Očekuje se povećanje volatilnost globalnog finansijskog tržišta. 

No comments:

Post a Comment